Το 1955, ο Ματθαίος Κουκάς, παππούς του απόφοιτου μηχανολογίας, Ματθαίου Κουκά, που δραστηριοποιείται πλέον στην οικογενειακή επιχείρηση, αξιοποιώντας το επιχειρηματικό του πνεύμα και τις ειδικές τεχνικές του γνώσεις, άρχισε να κατασκευάζει τα πρώτα μηχανήματα επεξεργασίας μαρμάρου. Τρία χρόνια αργότερα, το 1958, ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που κατασκεύασε κόφτη για δίσκο «διαμαντέ», ο οποίος αντικατέστησε σταδιακά τον κόφτη με σμυριδοτροχό.

Το 1976, ο Δημήτρης Κουκάς, γιος του Ματθαίου, ολοκληρώνει τις σπουδές του ως μηχανουργού και αναλαμβάνει ενεργό δράση στην οικογενειακή επιχείρηση. Η συμβολή του υπήρξε καθοριστική στην παραγωγή μηχανημάτων επεξεργασίας μαρμάρων, αφού κατασκευάζονται, πέραν των γνωστών, νέα, όλο και πιο εξειδικευμένα μηχανήματα. Το εργοστάσιο μας παρείχε ένα σημαντικό μέρος του ειδικού εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε στην αναστήλωση του Πανάγιου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, του Θεάτρου του Διονύσου κάτω από την Ακρόπολη, των παλαιών τειχών του λιμένα του Πειραιά, καθώς και στην αναστήλωση του Παρθενώνα, των Προπυλαίων και του Ναού της Αθηνάς Νίκης στην Ακρόπολη των Αθηνών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μακρόχρονης επαγγελματικής του πορείας, ο Δημήτρης Κουκάς μεριμνά για τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων του αξιοποιώντας την τεχνογνωσία κατασκευαστών από ολόκληρο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας σχεδίασε τον κόφτη αντιγραφής με PLC. Μάλιστα, από το 2007, συνεργάζεται με εργοστάσια που εδράζονται στην Κίνα, εισάγοντας μηχανήματα που κατασκευάζονται σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Παράλληλα, έντονη είναι η δραστηριοποίηση της επιχείρησης στην Άπω Ανατολή και στην αγορά της Αμερικής, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Αλβανίας και της Κύπρου. Η ευρεία ζήτηση των μηχανημάτων «Κουκά» οφείλεται στο γεγονός πως συνδυάζουν την υψηλή ποιότητα με ιδιαίτερα προσιτές τιμές.

Στόχος του Δημήτρη Κουκά είναι η διασφάλιση της ποιότητας και της αξιοπιστίας της οικογενειακής επιχείρησης στο χώρο κατασκευής και επισκευής μηχανημάτων μαρμάρου. Γι’ αυτό την εμπιστεύεται στο γιο του, Ματθαίο Κουκά, απόφοιτο του τμήματος μηχανολογίας, που υπόσχεται να φανεί αντάξιος συνεχιστής των προηγούμενων γενεών. Με πρότυπο τους προκατόχους του, θέτει ψηλά τον πήχη, αναλαμβάνει να διατηρήσει αλλά και να εξελίξει την παλαιότερη επιχείρηση κατασκευής μηχανημάτων μαρμάρου στην Ελλάδα.